Missvisande om Golfströmmen

2017-07-21:

Igår lade jag till ett avsnitt till kapitel 19 om Golfströmmen där jag refererade forskning av Richard Seager vid Columbia University som visade att Golfströmmen inte alls har den betydelse för det milda klimatet i norra Europa som de flesta tror. Seager kallade det en myt, en ”urban legend”. http://ocp.ldeo.columbia.edu/res/div/ocp/gs/

När jag publicerade detta avsnitt på Facebook fick jag kritisk feedback, som resulterade i att jag fick klart för mig att det fanns delade meningar om Golfströmmens betydelse för hela Skandinavien, inte bara för norra Norge. Det framstår också för mig som att Seagers forskning i första hand är relevant för nordvästra Europa.

Eftersom detta avsnitt i första hand framstod som ett intressant forskningsresultat, och inte på något sätt en central del av mitt resonemang i boken, har jag tagit bort det. Den uppdateringen gick för snabbt.

Jag är tacksam för feedback som avslöjar eventuella svagheter i boken, eftersom jag bara är intresserad av fakta och inte vill publicera texter som innehåller missförstånd eller tveksamma fakta.

%d bloggare gillar detta: