Snö i Sahara?

Sö i Sahara 1

Det här är inte en bild från svenska fjällen. DN rapporterade den 8 januari 2018 att det fallit 40 cm snö på en av världens varmaste platser, Saharaöknen, för tredje gången på 40 år. Senast det snöade i Sahara var faktiskt förra året, den 20 januari 2017 och i december 2016 (Express).

Snö i Sahara 2

Och innan dess hände det i februari 1979.

Är det inte ett tydligt bevis mot global uppvärmning? Nej, inte nödvändigtvis. Men inte för heller förstås.

Global uppvärmning kan dock få en del överraskande effekter lokalt och regionalt. Generellt leder ett varmare klimat till mer nederbörd, på grund av mer avdunstning av vatten till atmosfären. Och om kall luft av någon anledning drar in över ett annars varmt område kan det bli nederbörd i form av snö.

När man numera allt oftare väljer att tala om ”klimatförändringar” eller ”extremt väder” istället för global uppvärmning kan det alltså vara välgrundat. Global uppvärmning manifesterar sig inte nödvändigtvis i form av högre temperaturer överallt, utan snarare i form av att extrema väderfenomen blir vanligare.

Men det betyder inte att vare sig extremt väder eller klimatförändringar automatiskt är bevis för att det pågår global uppvärmning, och definitivt inte för att vi hota aav en katastrof orsakad av oss själva. De avgörande frågorna är:

  1. Blir det varmare globalt, och i så fall hur mycket och varför? Svar: uppvärmningen har varit mild och kan förklaras naturligt.
  2. Pågår det en accelererande växthuseffekt? Svar: ingenting talar för det.
  3. Har vädret verkligen blivit extremare? Svar: nej, inte generellt, vare sig globalt eller regionalt.

Mina svar talar inte för att det pågår någon dramatisk klimatförändring som vi behöver oroa oss för. Om det blir varmare kan det förstås kallas både klimatförändring och global uppvärmning, men om den är mild finns det ingen anledning till oro, och om den inte beror på växthuseffekten av våra utsläpp behöver vi inte sluta använda fossila bränslen, i alla fall inte av den anledningen.

Vi ska dock komma ihåg att extremt väder i sig inte är ett bevis för global uppvärmning. Vädret är alltid extremt på något sätt, varje år, någonstans. Det är normalt med extremt väder. Men det finns inga tecken för närvarande på att extremt väder generellt sett blivit vanligare eller extremare. Men om det blir det, behöver det inte bero på global uppvärmning, eftersom det är normalt även med klimatförändringar.

%d bloggare gillar detta: